Is mijn partner seksueel misbruikt?

Kan mijn partner seksueel misbruikt zijn?

De kans dat iemand seksueel misbruikt is, is vrij groot. Immers 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 6 mannen, is in haar of zijn jeugd seksueel misbruikt. Het zou dus heel goed kunnen. Toch is het best lastig om hierover te beginnen. Je vraagt nou eenmaal meestal niet plompverloren: ‘Goh, ben jij soms seksueel misbruikt?’

 • Wat als je het mis hebt?
 • Wat als je het goed hebt?
 • Wat krijg je dan allemaal te horen?

Toch is het goed om hierover in gesprek te gaan. Want seksueel misbruik heeft nogal wat lange termijn gevolgen, die jou ook aangaan.

Wat maakt praten over seksueel misbruik zo lastig?

Praten over seksualiteit vinden we al moeilijk. Het is in onze cultuur niet gebruikelijk om uitgebreid te spreken over wat we prettig vinden, wat onze verwachtingen zijn in de seks, over de beleving die we daarbij hebben. Laat staan wanneer de seksuele identiteitsvorming verstoord is door seksueel misbruik. De misbruiker, om zijn daden te verbergen, maant het kind tot stilte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat praten over seksueel misbruik vaak niet gemakkelijk is voor degene die het heeft meegemaakt. Wanneer slachtoffers er wel over praten, is het voor de mensen om hen heen vaak ongemakkelijk. Dan denkt het slachtoffer, ten onrecht, dat hij of zij er maar beter over kan zwijgen.

Het onderwerp inleiden

Het is waarschijnlijk niet verstandig om rechtstreeks over seksueel misbruik te beginnen, maar wat wel kunt doen is intimiteit en seksualiteit bespreekbaar maken. Als je dat op een neutrale manier kunt, geef je het goede voorbeeld. Een paar tips over hoe je dat doet:

 • Begin zo’n gesprek niet als je met elkaar in bed ligt, maar juist als er op seksueel gebied niets gaande is. Als je uit eten bent bijvoorbeeld, of je zit op de bank televisie te kijken en er komt iets over seks langs.
 • Geef op een open manier aan dat je graag eens over seks zou willen praten.
 • Vertel vooral wat je fijn vindt aan het contact en als je partner er voor open lijkt te staan, vertel dan ook wat je graag anders zou willen. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou het fijn vinden als jij af en toe het initiatief tot contact nam’.
 • Hou het bij kleine verzoeken op een manier die niet afschrikt.

Praten over seksualiteit kun je leren

Wanneer je dit doet, nodig dan je lief ook uit om op eenzelfde manier aan te geven wat hij/zij prettig vindt of anders zou willen.

 • Als je merkt dat je geliefde dat moeilijk vindt, benoem dat dan en zeg iets over jezelf dat hem of haar kan ondersteunen. ‘Ik merk dat je het moeilijk vind om erover te praten. Dat is oké hoor, ik vind het ook lastig.’
 • Neem de tijd.
 • Wees niet bang na de vraag om een stilte te laten bestaan, geef je lief de ruimte om na te denken.
 • Als er echt niets komt, zeg dan dat hij/zij er altijd op terug mag komen, dat jij bereid bent om te luisteren.

Wees gewaarschuwd voor de verhalen!

Zoals het kan zijn dat een slachtoffer het moeilijk vindt om te vertellen, zo kan het voor jou als partner ook moeilijk zijn om het verhaal aan te horen. Je kunt een verhaal te horen krijgen dat moeilijk te verteren is.

 • Houd jezelf, je eigen reacties en emoties goed in de gaten.
 • Blijf goed in contact met je gevoel en als je merkt dat het je even te veel wordt, geef dan je grens aan.
 • Je helpt de ander niet door over je grens te (laten) gaan.
 • Je kunt het goede voorbeeld op het gebied van persoonlijke grenzen geven door bijvoorbeeld liefdevol te zeggen: ‘Ik onderbreek je even, want ik vind het moeilijk om te horen. Ik wil graag naar je luisteren, maar ik moet ook goed voor mezelf zorgen. Kunnen we er op een ander tijdstip over doorpraten? Als ik de eerste schok een beetje verwerkt heb?’

Je hoeft het niet alleen te dragen!

Als blijkt dat jouw geliefde seksueel misbruikt is, dan is het niet raar dat je ondersteuning nodig hebt. Het is nogal wat dat je op deze manier met seksueel misbruik geconfronteerd wordt! Je lief leeft al heel lang met dit gegeven, maar voor jou is het allemaal nieuw. Het kan dus zomaar dat jij er op dit moment meer moeite mee hebt dan het slachtoffer. Schroom niet en zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te dragen.

Informatie over wat er allemaal bij komt

In mijn nieuwe boek ‘Partners in beeld’ komt uitgebreid aan bod wat je in welke fase kunt verwachten aan problemen en dilemma’s. Seksueel misbruik gaat een leven lang mee, omdat veranderende omstandigheden soms weer nieuwe aanleidingen geven tot triggers. Het boek geeft inzicht in de valkuilen en handvatten om hiermee om te gaan.

Het symposium ‘Partners in beeld’ op 9 april 2016 geeft hulpverleners handvatten om met de hulpvraag van de partner aan de slag te gaan. Er zijn nog plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.