Davinia Heuft – Casus ‘Pijn bij het vrijen’ (VVS)

In de Etalage:

Davinia Heuft‘Pijn bij het vrijen’ een vraag aan Davina Heuft

Een vrouw, DES-dochter komt bij de gyneacoloog. De onderzoeken bij de gynaecoloog zijn bijzonder pijnlijk, door verkeerd gebruik van de verouderde stoel en van een te grote eendenbektang. Ondanks dat ze zei dat het pijn deed, ging de dokter door met zijn onderzoeken. De gevolgen van deze onderzoeken zijn bijzonder traumatisch. Vóór deze behandelingen had deze vrouw een normaal seksleven. Daarna niet meer.

Diagnose VVS syndroom

Enige tijd later wordt bij haar het VVS syndroom vastgesteld. Sinds de gyneacoloog is normaal geslachtsverkeer niet meer mogelijk. VVS uit zich in niet meer kunnen ontspannen in het vaginale gebied en brandende pijn bij aanraking.

Mijn concrete vragen aan Davina

  • Kent zij vrouwen waarvan het lichaam op deze wijze gereageerd heeft?
  • Zijn de symptomen van VVS ook bekend bij seksueel misbruik?
  • Kan zij met haar therapievorm iets voor mensen met VVS betekenen?

Het antwoord van Davinia Heuft op de casus ‘Pijn bij het vrijen’ (VVS)

Als ik het verhaal van deze vrouw lees, dan heeft haar lichaam de ingreep van de gynacoloog echt als niet gewenst en indringend ervaren en dat is misbruik voor het lichaam. Zoals ik het lees heeft haar systeem de bescherming ingezet door, aan alle kanten, te verkrampen. De gynacoloog is daar gewoon doorheen gegaan.
Dit is voor het lichaam precies hetzelfde als wat er gebeurt met seksueel misbruik. De term ‘medische verkrachting’ komt bij me op.

Wat mijn werkwijze wel en niet kan

Het is niet te voorspellen of mijn werkwijze het volledige “probleem” oplost (ik geloof wel dat het kan, maar durf het niet te stellig te zeggen), maar in ieder geval kan ik vrouwen met deze symptomen zeker ondersteunen in hoe ermee om te gaan in het dagelijkse leven en op intimiteits en seksualiteits gebied. Naast bekkenbodem en ontspanningsoefeningen geef ik ook oefeningen en tips mee naar huis op seksueel gebied.

De angst voor de pijn als hardnekkige overtuiging

De angst voor pijn is een hele belangrijke waar in dit geval echt stapje voor stapje mee gewerkt moet worden. De pijn is vaak een hardnekkige overtuiging geworden.

Hoe zou ik te werk gaan?

Het is altijd lastig in zijn algemeenheid om mijn werk te omschrijven, omdat het echt per persoon en per sessie anders is. In elk geval zou ik, in een gesprek, de klacht helder in kaart brengen (die is in dit geval redelijk duidelijk).

Total body healing

Met deze klacht zou ik overgaan naar een zachte “total body healing” sessie (met kleding aan en niet inwendig). Daarbij kijken we hoe we de spanning en het trauma in de onderbuik zachter/kleiner kunnen maken. Ik denk dat deze sessie zeker een paar keer nodig zal zijn.

Op het tempo van de klant

Afhankelijk van het tempo van het proces (overtuigingen, verkrampingen en angsten) en de pijn die ze heeft, gaan we langzaam over op een total body healing inwendig. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat hier, door de verkramping en de ingreep, trauma weefsel en verklevingen zijn ontstaan. Dit moet echt stapje voor stapje en zal een aantal sessies in beslag nemen, omdat de angst voor pijn dan rechtstreeks wordt aangesproken.

De klant heeft de regie

Gedurende het hele proces bepaalt de klant alles wat er gebeurt, de snelheid, de druk etc. en ik nodig haar constant uit om er bij te blijven. Alles gebeurt in continue afstemming. Hierdoor blijft het veilig en kan er wellicht ruimte ontstaan voor ontspanning en heling.

Davinia Heuft – intimiteit en seksualiteit coaching – Amersfoort