Hoezo thema ‘eigen regie’?

Wat vind je van het thema van het nieuwe symposium?

‘Ik voel me helemaal niet aangesproken door dit thema!’
Zo begon een gesprek over het thema van het aankomende symposium. Als organisator is het niet fijn om te horen dat iemand zich niet voelt aangesproken. Maar de heftigheid van de reactie maakte me ook nieuwsgierig.

‘Wat specifiek staat je zo tegen?’

‘Alles. Wat een onzin. Ik laat altijd de regie bij de klant. Daar gáát het toch juist om bij seksueel misbruik? Ik bedoel, als je seksueel misbruikt wordt, dan wordt je de mond gesnoerd, dan raak je de regie over je eigen lichaam kwijt. Eigen regie is de kern van wat er geheeld moet worden! En wie bedoel je met ‘professional’?’

‘De professional dat ben jij!’

‘Wablief? Dat woord associeer ik met de reguliere hulpverlening. Die werken zo niet hoor. Ik krijg geregeld mensen die in de reguliere hulpverlening kapot zijn gelopen. Die zich daar niet gehoord voelen, door die professionals. Ik ben gewoon ik en ik ga naast de mensen staan. Je hebt er wel eens iemand bij die mij probeert verantwoordelijk te maken, maar daar trap ik niet in!’

‘Wat bedoel je met ‘Daar trap ik niet in”

‘Je kent dat vast wel. Dan komt een klant met een verhaal over waarom ze zielig zijn en waarom jouw hulp vast niet gaat werken. Ja, nogal wiedes als je van mij de antwoorden verwacht op jouw leven, zeg ik dan. Ik kan mensen helpen, ze de weg wijzen, maar ze zullen toch echt zelf het pad moeten lopen. Dat vertel ik ze al bij de eerste afspraak. Als ze zelf niet in beweging komen, dan is er toch niks wat ik voor ze kan doen?’

Wat je voor die klanten juist kunt doen…

Daar gaat het symposium over: Juist de klanten die dat nog niet kunnen. Hoe krijg je die zover dat ze zelf de regie gaan durven nemen. Hoe kun jij als hulpverlener, als professional, stimuleren dat iemand de regie over zijn of haar leven weer zelf in handen krijgt. Welke manieren kun je dan inzetten, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen?

‘Toch wel interessant dat symposium.’

Klik hier om naar de symposium website te gaan

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.