Inga Teekens – Casus: Ontrouw en daardoor betrouwbaar

Inga Teekens – een casus vanuit haar praktijk

Seksueel misbruik stelt een therapeut voor pittige uitdagingen. Het vinden van een passend antwoord is in elke casus weer anders. Het is daarbij van belang dat je als therapeut niet oordeelt over de keuzes die mensen maken, maar juist spiegelt wat de consequenties zijn, zodat de klant zijn of haar eigen keuze kan maken. Zoals in het onderstaande voorbeeld:

In de etalage: Inga Teekens – Ontrouw kunnen zijn en daardoor betrouwbaar

Inga Teekens voor bij casus ontrouw en toch betrouwbaarDe cliënte is een vrouw van begin vijftig en heeft recent ontdekt dat zij in haar jeugd seksueel misbruikt is. Behalve het verhaal van het misbruik wil ik ook graag weten hoe haar huidige leven in elkaar steekt. Zij is gelukkig getrouwd en heeft drie volwassen kinderen en twee kleinkinderen.

Zij spreekt met haar partner over het misbruik en hij reageert daar meelevend op. Naar haar zeggen is hij zeer begaan en wil haar graag ondersteunen. Voor mij reden om te vragen hoe het voor haar zou zijn als ik eens met hem apart spreek. De cliënte reageert positief en haar partner belt om een afspraak te maken.

De partner

Hij is een man van midden vijftig die graag zijn vrouw wil steunen in haar proces. Hij is geschrokken van haar ontdekking en heeft moeite om het zich voor te stellen dat het misbruik nu pas naar boven is gekomen. Hun seksleven is altijd goed geweest en hij heeft nooit iets bijzonders gemerkt. Hij begrijpt dat het proces best wat tijd kan nemen en dat de ruimte die hij haar daarin geeft, erg belangrijk is.

Mijn inschatting

De vrouw heeft tijd en ruimte nodig. Zij is gevoelig voor non-verbale signalen en heeft moeite om te checken of haar interpretaties daarvan juist zijn. Ze kan geen enkel lichamelijk contact met hem aan.

De man is begripvol en zeer toegenegen. Hij wil haar fysiek met rust laten en alleen op haar verzoek praten of vragen stellen over haar proces. Mijn zorg zit in het verschil van beleving van de tijdsduur die het zal nemen.

Controle

Mijn zorg dat de man ongeduldig zal worden, doet mij voorstellen om hem met enige regelmaat te spreken. Hij is daar blij mee, want dan kan hij wat steun krijgen en checken of dat waar hij zich zorgen over maakt bij zijn vrouw, terecht of onterecht is.

De crisis

Dan gebeurt wat ik voorzien had. Na goed een half jaar wil de man fysiek contact met zijn vrouw, terwijl zij daar nog niet aan toe is. Alhoewel hij echt begrijpt dat het niet kan, zegt hij afwijzing te ervaren en daar niet mee om te kunnen gaan. Hij begint te twijfelen aan haar liefde en hun huwelijk.

Ontrouw als oplossing?

Hij bespreekt met mij de optie van seksueel contact met een andere vrouw. Hij gelooft dat hij daardoor zal ophouden met onbewust trekken en duwen aan zijn echtgenote voor intimiteit en in staat zal zijn om seksuele bevrediging te vinden zonder een emotionele relatie aan te gaan met een andere vrouw.

Hij realiseert zich dat hij het geheim van zijn ontrouw met zich mee moet dragen, zonder het prijs te geven.

Resultaat

De volledige rust en ruimte die de cliënte ervaart, stimuleren haar om hard aan haar proces te werken. Ze realiseert zich wat haar partner voor haar over heeft. Voor de partner was na een aantal ‘uitstapjes’ de stoom van de ketel. Daardoor is hij, als zij na dik een jaar weer toe is aan fysieke toenadering, in staat om heel rustig en in het door haar aangegeven tempo weer tot intimiteit te komen.

Een paar jaar later verklaren beiden, onafhankelijk van elkaar, een prima huwelijk te hebben en een fijn en bevredigend seksleven.

Inga Teekens – gesprekstherapeut – Den Haag

Inga verzorgt een lezing op het symposium ‘Partners in beeld’

Reacties:

 

Lieve Ivonne,

Dank voor de nieuwsbrief, fijn!
Dit stuk: http://therapeuten.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/inga-teekens-casus-ontrouw-en-daardoor-betrouwbaar/
Raadt de therapeute nou werkelijk aan aan die mannelijke cliënt om vreemd te gaan zonder dit met zijn (reeds zwaar verwonde vrouw) te bespreken? Klopt het wat ik denk en is dit werkelijk waar, of een fictieve casus?

Liefs,
Marjolijn

Dag Marjolijn,

Dank voor je reactie en vraag.
Het betreft een echte casus. Een geschreven stukje van deze omvang kan vanzelfsprekend niet alles weergeven wat er gebeurd is.

Van het geven van adviezen of het aanraden van iets blijf ik weg. Ik geloof dat ieder mens draagt wat hij of zij kan dragen. Ik geloof sterk in het eigen vermogen van ieder mens om de beslissing te nemen die het beste bij hem of haar past. Ik respecteer dan ook een genomen beslissing. Hoe vreemd die mij soms ook lijkt.

Tegelijkertijd houd ik, samen met een cliënt(e) een beslissing tegen het licht. Wat zijn voordelen, nadelen, gevolgen? Voor de persoon in kwestie en voor mensen direct en minder direct betrokken. Dat is een proces waar we de tijd voor nemen. Een beslissing kan zelfden teruggedraaid worden zonder consequenties. Dus moet er tijd en ruimte zijn voor second thoughts, twijfel, draaien en keren.

Ik was zeer blij dat het vertrouwen van deze man zo was, dat hij niet handelde zonder te spreken, maar neerlegde wat zijn idee was. Daardoor konden we de tijd nemen het tegen het licht te houden en zo dicht als mogelijk is te komen bij zijn gevoelens en gedachten bij allerlei consequenties. Zowel van het idee uitvoeren als van het idee laten varen.

Zijn idee kwam voort uit liefde en het verlangen zijn vrouw te ondersteunen. Door fysieke/seksuele rust voor zichzelf te creëren, kon hij emotioneel heel dicht en onvoorwaardelijk bij zijn vrouw blijven.
Een niet gangbare oplossing. Wel een die voor beiden goed heeft uitgepakt.
Het was voor mij als vrouw en als therapeute leerzaam om deze keuze tegen het licht te houden en te respecteren. Het heeft mij iets geleerd over integriteit en onvoorwaardelijke liefde.

Geeft dit een voor jou bevredigend antwoord?

Groet,
Inga Teekens
Autonomica