Post traumatische groei (spurt)

Post Traumatische Groei

Er is een nieuwe term naar Nederland overgewaaid: Post traumatische groei. Het Engelstalige ‘Post Traumatic Growth’ vindt zijn weg naar hier. Wat is het? Wat kun je er mee? Hoe werkt dat? Wat zijn de voor en nadelen van een dergelijk begrip?

Is post traumatische groei een gevaarlijk begrip?

Het gevaar van een begrip dat trauma en groei aan elkaar linkt, is dat mensen gaan denken dat groei een gevolg is van trauma. Men zegt dan dat trauma normaal is en verwijst vaak naar de geboorte van een mens. Dit gaat vanzelfsprekend samen met geduw en getrek door het geboortekanaal. Sommigen spreken dan van het geboortetrauma, waarna een flinke schreeuw de weg vrijmaakt voor de natuurlijke groei en ontwikkeling van de baby.

Seksueel misbruik is een ander soort trauma

Seksueel misbruik is een ander soort trauma, omdat het niet in de natuurlijke ontwikkeling van de mens past. Een kind is fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niet klaar voor de volwassen seksualiteit. Seksueel misbruikt worden, is een afwijking van de natuurlijke weg naar volwassenheid. Het kind dat op een dergelijke manier overvallen wordt, loopt vaak een ernstig trauma op. Doordat het kind er niet over kan spreken, kan het bovendien niet verwerken wat er gebeurt.

Post Traumatische Groei, bestaat dat dan wel?

Kunnen mensen groeien doordat ze traumatische ervaringen meemaken? Mijn idee is van niet. De kracht die je ontwikkelt in je leven, schrijf ik niet toe aan het trauma, maar aan de verwerking ervan. Lang niet iedereen komt toe aan het verwerken van seksueel misbruik. Helen kan, maar is niet vanzelfsprekend. Er komt nogal wat bij kijken. Onder mensen die seksueel misbruikt zijn, is het zelfmoordpercentage maar liefst 12 keer hoger. Ongeveer 50% van hen kampt met ernstige psychische aandoeningen. Met dank aan het trauma.

Post traumatische groei bestaat niet

Hoewel het een aansprekend idee is, vooral omdat het mensen uit hun slachtofferrol lijkt te helpen, is post traumatische groei wat mij betreft een onzinverhaal. Natuurlijk groei je als je worstelt met je levensproblemen. Daarvoor hoef je geen trauma mee te krijgen, dat werkt ook als je leert fietsen of voor de eerste keer een huis koopt. Groeien gaat vanzelf en je leert van al je ervaringen. Een trauma belemmert je eerder in je persoonlijke groei. Pas als mensen gaan helen kan die groei weer op gang komen.

Post traumatische groeispurt

Een idee wat naar mijn gevoel meer hout snijdt, is een post traumatische groeispurt. Door het trauma komt het slachtoffer vaak tot stilstand. Door de bevriezing stopt de normale ontwikkeling (deels) en blijft een deel van de persoonlijkheid van het slachtoffer onderontwikkeld. Wanneer het verleden verwerkt wordt, zie je vaak dat mensen een groeispurt doormaken, te vergelijken met de pubertijd. Want de natuurlijke staat van zijn van de mens is groeiend. Wanneer die oerkracht vrij komt, dan ontwaakt de mens in al zijn of haar glorie. Dat wat lange tijd verborgen is gebleven ontvouwt zich.

2 gedachten over “Post traumatische groei (spurt)

 1. Post traumatische groeispurt, kan ik me helemaal in vinden, het dekt de lading.
  Dat wat lange tijd verborgen is gebleven ontvouwt zich….inderdaad.

 2. post traumatische groeispurt.

  Ik ervaar het zelf ook zo. Van dat wat onvrij was opeens vrij wordt/komt! zo’n groot verlangen naar……ja wat. En dan op eens merkbaar, verandering, dat wat zo lang vast gezet was…..Ik ervaarde het als een dwarsleasie….en dan komen opeens de normale gevoelens boven …..pfff

  Puber-zijn….

  ja, k verwerk en sta gevoelens toe
  die ver verdrongen waren….ik was zo moe.
  Zo maar geraakt worden door energie van mooie man
  opeens zo maar hen supper mooi vinden….bam.

  Die schoonheid toe te laten, zo intens
  het is zo verdrongen en ik wens
  mijzelf nog vele wauw belevingen toe.
  Ik wil me weer vrouw voelen en zijn, weg uit taboe

  van schuld en straf, dood en pijnlijke herinneringen.
  Ik wil me durven spiegelen, openen….beginnen.
  Het is heel pijnlijk, opeens zomaar een nieuw begin
  dit durven doorleven, geeft mijn levenskracht en zin.

  Bibberend, klappertandend, paniekerig ….ja,ja…
  Maar Ik mag en kan weer genot ervaren,…….tra la la.
  Maar de angst om weer in de hoek gezet te worden, oude patroon,
  ligt zo weer klaar, in gedachten en gevoel en beeld ….geen droom.

  Ik ben het niet waard, die overtuiging is zo sterk
  ik schuifel wel weer weg…….zonder dat ik het merk.
  nee, seksueel genot ervaren, hoort ook bij mij
  dat geeft mij kracht in mijn basis…..van onvrij naar vrij.

  Durven leven, stappen durven zetten, ja.
  ik wil en ga het weer voelen, beleven…..zomaar!!!
  weg uit de angst, vrije val, kwetsbaar, verliefd zijn
  me durven verbinden…….weg uit de pijn.

  Mia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.